
Ontwerp
Startpunt
Het lokaal dat we moesten inrichten had enkele voordelen
zoals genoeg natuurlijk licht, een zachte kleur op de muren en
geluidsabsorberende panelen op het plafond. Het feit dat het redelijk smal en
lang is zorgde wel voor enkele uitdagingen. We moesten dus goed nadenken over de
indeling van de ruimte.
Naast de grote ruimte, was er een kleine kamer die we in een prikkelarme ruimte zouden veranderen. Deze had opnieuw enkele voordelen zoals het feit dat hij echt afgesloten was en dat er een raam aanwezig was.
Er was ook al een hoeveelheid materiaal aanwezig zoals enkele mindgames, boeken en comfortabele zetels. Onze focus lag bij het aanvullen van dit materiaal met objecten die het beter functioneren van deze ruimte bevorderden en het logisch indelen van de ruimte.
Uitwerking
Nadat we ons verdiept hebben in de literatuur rond stille ruimtes en leesbevordering en een plan hadden gemaakt, was het tijd om dit praktisch uit te voeren.
We sorteerden alle boeken op leeftijdscategorie en genre zodat leerlingen snel een boek kunnen vinden. We implementeerden ook een bladwijzersysteem zodat men meteen kan zien welke boeken in gebruik zijn.
We hebben de kamer in 3 'hoeken' ingedeeld: de leeshoek, creativiteitshoek en de mindgamehoek. Dit deden we door middel van natuurlijke grenzen zoals kasten of plantenbakken in de plaats van pijlen of lijnen. Zo is de ruimte duidelijk ingedeeld zonder dat men overprikkeld wordt door signalisatie.
De kleine kamer zag de meeste verandering. We hingen gordijnen op, plakte kleurlampjes op de muur en matte raamfolie op het grote raam. Verder voorzagen we nog kussens en een bluetooth speaker. Zachte panelen bevestigen tegen de muren en op de vloer was wel een stap te ver voor dit project. Toch is dit iets dat we aanraden.
Resultaat
Het resultaat spreekt voor zichzelf. De ruimte is efficiënt
ingedeeld met oog voor ruimte en kalmte. De leerlingen hebben nu een plek om tot rust te komen, te lezen, creatief te zijn of zichzelf uit te dagen met een mindgame.

