
Functie
Leesbevordering
Er zijn verschillende manieren om leerlingen aan te sporen tot lezen. We hebben rekening gehouden met enkele technieken en deze kunnen dan ook uitgevoerd worden in de leeshoek.
Voorleesmomenten (inspireren & kiezen)
Leerlingen weten vaak zelf niet welke boeken ze graag lezen. Een boek op hun leesniveau vinden dat aansluit bij hun voorkeuren en interesses is een hele klus. Daarom is het belangrijk dat leerlingen kunnen proeven van verschillende genres en stijlen. Dit kun je doen door voorleesmomenten te organiseren.
De aanwezige leraar leest een korte fragmenten voor uit verschillende boek, wat leerlingen laat kennismaken met verschillende verhalen of zelfs motiveert om een boek zelf verder te lezen.


Samenlezen (inspireren)
Er wordt in groepen tot 12 personen een kort verhaal gelezen met een leesbegeleider. De leesbegeleider leest voor en de deelnemers volgen mee op hun eigen kopie van de tekst. Het voorlezen wordt regelmatig onderbroken om het verhaal aan de hand van vragen te bespreken. Deze vragen peilen vooral naar leesbeleving, maar ook naar narratieve aspecten. Deze methode zorgt voor veel sociale interactie tijdens het lezen. Dit leidt tot meer leesplezier en -begrip.
Bron: Van Steensel, R., Van Der Sande, L., Arends, L., & Helge Bonset. (2017). Investing in Reading Motivation Makes Students More Motivated Readers and Better Readers. In Levende Talen Tijdschrift (Vol. 18, Nummer 2).
Mysterievragen op whiteboard (verdiepen)
Mysterievragen hebben een positief effect op de leesmotivatie van de leerlingen.
We schrijven wekelijks een nieuwe mysterievraag op het bord van de leeshoek. Dit kan een algemene vraag zijn of een vraag over een specifiek boek. Bijvoorbeeld: 'Hoe overleef ik een lift die naar beneden valt?' Het doel is dan om de leerlingen te prikkelen om het antwoord op deze vraag te vinden. Het is ook mogelijk om opinievragen te stellen, bijvoorbeeld: 'Welke fantasiewereld' spreekt jou het meeste aan?' Klik hier voor meer voorbeelden.
Bron: De Maeght, C. (2021, 22 november). "Lezen in het secundair? Op de carrousel lukt het!" Klasse. https://www.klasse.be/328757/lezen-stimuleren-in-het-secundair-carrousel/

Afspraken
Elke leerling krijgt een bladwijzer met naam en klas. Zo kunnen ze markeren waar ze in het boek zijn gebleven terwijl het boek in het lokaal blijft.
Prikkelarme ruimte
Deze kamer is beschikbaar doorheen de dag voor leerlingen die overprikkeld zijn en even moeten rusten.
f

Personalisatie
We hebben hard ingezet op de personalisering van de ruimte. Iedereen komt op zijn eigen manier tot rust, daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de ruimte aangepast kan worden door de gebruiker. Daarom hebben we gebruikgemaakt van kleurlampjes die de leerlingen zelf kunnen aanpassen. Zo kunnen ze de lichtintensiteit en kleur kiezen. Deze zijn ook juist achter een uitsteeksel geplakt zodat de leerling enkel indirect licht ziet. Ze hebben ook de optie om natuurlijk licht binnen te laten of niet.
Verder is er nog een bluetoothspeaker die de leerlingen kunnen gebruiken om muziek of white noise af te spelen om zich te ontspannen.
Bronnen: Marwati, A., Dewi, O. C., & Wiguna, T. (2021). Visual-Sensory-Based Quiet Room for reducing maladaptive Behavior and Emotion in Autistic Individuals: A review. Advances in Health Sciences Research, 34, 265–269. https://doi.org/10.2991/ahsr.k.210127.061
Kravetz, L. (2017). DESIGNING THE ENVIRONMENT TO SUPPORT THE SENSORY NEEDS OF INDIVIDUALS WITH AUTISM SPECTRUM DISORDER: A CASE STUDY OF "THE QUIET ROOM" AT THE CHILDREN'S HOSPITAL OF PHILADELPHIA [Master's thesis, University of Pennsylvania]
Afspraken
- Je opent de deur alleen als er 'vrij' staat op het bordje.
- Als je binnen gaat draai je het bordje om naar 'bezet.'
- Je opent het achterste gordijn niet.
- Je mag het gordijn voor het raam openen of sluiten
- Zet de lampen op de stand die je tot rust brengt.
- Je mag de bluetoothspeaker gebruiken om tot rust te komen.
- Draai het bordje om naar 'vrij' als je de ruimte verlaat.
Mindgames + Creativiteitshoek
De focus ligt op de leesbevordering en de prikkelarme ruimte. Toch ontwikkelden we hoeken rond mindgames en creatieve tijdsbesteding.
Toernooien (motiveren)
Competitie is een heel sterke motivator. Daarom willen we graag hierop inzetten met de mindgames. Men kan dit doen door wekelijks of maandelijks toernooi te houden waar leerlingen zo snel mogelijk een bepaalde mindgame moeten oplossen. Klassieke schaaktoernooien passen hier ook mooi bij. (Girmus, 2011)
Er kunnen prijzen gegeven worden aan de winnaar, maar dit is natuurlijk een praktisch aspect dat de school zelf zal bepalen.
bron: Girmus, R. (2011). How to Motivate Your Students. New Mexico State University. Opgehaald van: https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED534566.pdf


Vrije creativiteitshoek (eigen interesse)
De creativiteitshoek is een plek waar leerlingen terecht kunnen als ze zin hebben om iets te tekenen, knutselen of schilderen. De kunstleerkracht was heel enthousiast en we hopen dat deze hoek een plek kan worden waar overgebleven kunstmateriaal van de lessen PO, zoals klei of knutselmateriaal, nog gebruikt kan worden door de leerlingen. Het basismateriaal zoals verf, potloden, papier, etc. is natuurlijk altijd aanwezig.
Verder bieden we nog deze origamiwebsite aan. Hier kunnen de leerlingen zelf kiezen wat voor object of dier ze willen maken en kunnen ze stap voor stap eraan beginnen. Origami is ideaal, want men heeft niet zoveel materiaal nodig en er zijn mogelijkheden voor elk niveau. We moedigen de leerlingen ook aan om hun kunstwerken op te hangen of in de lege bakjes te plaatsen.
We willen deze hoek niet echt limiteren door taken of vooraf bepaalde opdrachten op te leggen aan de leerlingen aangezien we willen dat de creativiteit van de leerlingen zelf komt. We hopen ook dat leerlingen zo kunst kunnen maken over hun eigen interesses. Dit zal de motivatie dan weer verhogen. (Girmus, 2011)
Fiches
Hier vindt u de informatie op een beknopte en visuele manier.




